Evenementen

Hier vind je alle informatie over aankomende en voorbije evenementen van de adviesraad.

Klimaat en gendergerelateerd geweld - waarom en hoe deze met elkaar verbinden in het beleid?

31/05/2022

De Adviesraad Gender en Ontwikkeling organiseerde 30 mei 2022 een webinar “Klimaat en gendergerelateerd geweld - waarom en hoe deze met elkaar verbinden in het beleid?”. 

Klimaatverandering doet, net als alle humanitaire crisissen, genderongelijkheid en gendergerelateerd geweld toenemen. De strijd tegen dergelijk geweld is te vaak een blinde vlek in het klimaatbeleid. 

Tijdens het webinar presenteerden we een vergelijkende analyse van deze twee onderwerpen. Experten van internationale organisaties en van het Globale Zuiden lichten hun ervaringen en vaststellingen toe. Kom en ontdek hoe antwoorden op de klimaatverandering ook rekening moeten houden met gender, en meer in het bijzonder met de strijd tegen gendergerelateerd geweld.

► Het webinar te herbekijken via https://youtu.be/T3IzSRGazgY 

► Het programma vindt u hieronder, click op download

Dit webinar wordt georganiseerd door de Adviesraad voor Gender en Ontwikkeling in samenwerking met: 11.11.11, ACLV-CGSLB, ACV-CSC, Conseil des femmes francophones de Belgique, CNCD-11.11.11, Eclosio, Le monde selon les femmes, Oxfam-Belgique, Plan International Belgique, Vrouwenraad

Klimaat en gendergerelateerd geweld - waarom en hoe deze met elkaar verbinden in het beleid?

30/05/2022

De Adviesraad Gender en Ontwikkeling nodigt u uit voor een webinar “Klimaat en gendergerelateerd geweld - waarom en hoe deze met elkaar verbinden in het beleid?”. Dit vindt plaats op maandag 30 mei van 12u30 tot 14u.

Klimaatverandering doet, net als alle humanitaire crisissen, genderongelijkheid en gendergerelateerd geweld toenemen. De strijd tegen dergelijk geweld is te vaak een blinde vlek in het klimaatbeleid. 

Tijdens het webinar presenteren we een vergelijkende analyse van deze twee onderwerpen. Experten van internationale organisaties en van het Globale Zuiden lichten hun ervaringen en vaststellingen toe. Kom en ontdek hoe antwoorden op de klimaatverandering ook rekening moeten houden met gender, en meer in het bijzonder met de strijd tegen gendergerelateerd geweld.

►Het programma vindt u hieronder, click op download

►Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht én dit voor woensdag 25 mei 12u via deze link: https://bit.ly/3OyMsZU

► De talen van dit evenement zijn het Frans, Nederlands en Engels. Simultane vertaling is voorzien.

► Dit seminarie zal volledig online via Zoom te volgen zijn en zal geregistreerd worden. Door onverwachte omstandigheden is het helaas niet mogelijk een hybride event in het federale parlement te organiseren, zoals oorspronkelijk was meegedeeld.

► Voor meer informatie: info@argo-ccgd.be

Dit webinar wordt georganiseerd door de Adviesraad voor Gender en Ontwikkeling in samenwerking met: 11.11.11, ACLV-CGSLB, ACV-CSC, Conseil des femmes francophones de Belgique, CNCD-11.11.11, Eclosio, Le monde selon les femmes, Oxfam-Belgique, Plan International Belgique, Vrouwenraad

Voedselsystemen op het kruispunt van wereldwijde uitdagingen

17/05/2022

Een dag vol workshops, georganiseerd door de Coalitie tegen honger, om de verbanden te bespreken tussen voedselsoevereiniteit en verschillende kwesties: klimaat, migratie, gender (in samenwerking met de Adviesraad Gender en Ontwikkeling), biodiversiteit, handel en gezondheid. Ga met ons in debat om de samenhang van onze campagnes te versterken.

We nemen een hele dag de tijd om verder te kijken dan onze neus lang is. Want we weten dat alles met elkaar verbonden is. Het is onmogelijk om oplossingen voor klimaatverandering voor te stellen zonder het over landbouw te hebben. Hoe kunnen we beweren duurzame voedselsystemen te ontwikkelen zonder de genderproblematiek aan te pakken? Vaak concentreren NGO’s en geëngageerde burgers zich echter op één strijd zonder de tijd te nemen om mensen te ontmoeten die zich via een ander thema inzetten voor een meer rechtvaardige en duurzame wereld.

Daarom slopen we vandaag de muren. De Coalitie tegen honger brengt leden van platformen bijeen die zich bezighouden met vraagstukken rond klimaat, biodiversiteit, migratie, gender, handel en gezondheid. In 6 workshops analyseren we de uitdagingen en de kansen die deze thema’s verbinden met voedselsoevereiniteit.

Expert of nieuwsgierige burger, u bent van harte welkom om uw vragen en bedenkingen te komen delen!

9:00 Welkom en intro
9:30 Parallelle workshops: gender – biodiversiteit
11:00 Pauze
11:15 Parallelle workshops: gezondheid – klimaat
12:45 Lunch
13:45 Parallelle workshops : handel – migratie
15:15 Terugkoppeling / conclusies
15:45 Eind

REGISTRATIE VERPLICHT om de beste ontvangst te garanderen!

Wat doet de klimaatverandering met de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van meisjes en vrouwen?

07/03/2022

Naar aanleiding van Wereldvrouwendag organiseren de ‘Parlementairen voor de 2030 Agenda’ in samenwerking met de ‘Adviesraad Gender en Ontwikkeling’ (ARGO) op maandag 7 maart, 12:00-13:30 een seminarie over de impact van de klimaatverandering op de gezondheid en rechten van meisjes en vrouwen. De uitnodiging vindt u hieronder (click op download) en bevat meer informatie over het programma en hoe u zich kunt inschrijven.

The Climate-Development-Gender Nexus: lessons learned from the Belgian national energy and climate plan

03/11/2021

Op 3 november, tijdens de COP26 organiseerde de ARGO een side event genaamd “The Climate-Development-Gender Nexus: lessons learned from the Belgian National Energy and Climate Plan (NECP)”. Het werd een beleidsdialoog op basis van de resultaten van de studie over de potentiële effecten van het Belgisch Nationaal Energie-Klimaatplan 2021-2030 op de emancipatie van vrouwen en gendergelijkheid in de Belgische partnerlanden voor ontwikkelingssamenwerking (enkel beschikbaar in het frans). Ook ging het over de beleidsaanbevelingen van de ARGO met betrekking tot gendermainstreaming bij de uitvoering van het beleid en de maatregelen van het Belgisch Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021 – 2030. Verschillende ministers deelden hun visie. 

De opname van het evenement kan worden teruggevonden op YouTube.

► Het programma hieronder, click op download

► Dit evenement vindt plaats in het BENELUX-EIB paviljoen tijdens de COP26 in Glasgow en online via hun virtuele hub.

Dit side event wordt georganiseerd door de Adviesraad Gender en Ontwikkeling, met de steun van de werkgroep “gender en landbouw-klimaat » bestaande uit de volgende organisaties: 11.11.11, CNCD-11.11.11, DGD, Eclosio, Enabel, FOS, Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, Le monde selon les femmes (voorzitterschap van de werkgroep), Oxfam België en Solidagro.

Gender and Development: from diversity and adversity to joint strategies

30/09/2021

De Adviesraad Gender en Ontwikkeling organiseerde een studienamiddag“Gender and Development: from diversity and adversity to joint strategies". Dit virtuele event vond plaats op 30 september van 14.00 tot 17.30 uur.

De Adviesraad moedigde tijdens het event reflectie aan over het begrip gender en hoe het zich vertaalt op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

Sprekers met verschillende achtergronden en uit verschillende continenten deelden hun analyses en praktijkervaringen om de belangrijkste elementen van de huidige debatten te belichten:

  • Hoe vertaalt het begrip gender zich in hun werk?
  • Wat is het verband met het concept intersectionaliteit?
  • Wat zijn anti-gender bewegingen? Hoe kunnen deze worden herkend en tegengegaan?
  • Hoe pleiten voor de rechten van vrouwen en meisjes en voor gendergelijkheid - in andere culturele en politieke contexten ?

De opname van het evenement kan worden geraadpleegd via https://youtu.be/URqp7K8yxac 

Het volledige programma van het evenement staat hierdonder. 

Webinar “Waarom de IAO Conventie 190 over geweld en intimidatie ook ontwikkelingssamenwerking kan inspireren?”.

24/06/2021

De Adviesraad Gender en Ontwikkeling nodigt u uit op 24 juni van 16u tot 17u30 voor een Webinar “Waarom de IAO Conventie 190 over geweld en intimidatie ook ontwikkelingssamenwerking kan inspireren?”.

Aan de vooravond van de inwerkingtreding van ILO Conventie 190, reflecteren we over hoe deze tekst ook de Belgische ontwikkelingssamenwerking kan inspireren. Partners en vertegenwoordigers van de Belgische ontwikkelingssamenwerking delen hun analyses en ervaringen.

-      De conferentie te herbekijken via https://youtu.be/LKFl02aoMUU

Programma en andere informatie : click op download

De rechten van vrouwen en meisjes in ontwikkelingssamenwerking. Nieuwe uitdagingen 25 jaar na Beijing.

29/11/2019

De Adviesraad Gender en Ontwikkeling nodigt u uit voor een publieke conferentie op 29 november. 25 jaar na één van de meest vooruitstrevende politieke verklaringen voor het verzekeren van fundamentele rechten van vrouwen en meisjes en het wegwerken van ongelijkheid, is het tijd om een balans op te maken. Wat zijn de uitdagingen voor de rechten van vrouwen en meisjes in huidige context?

 Tijdens een dag vol boeiende internationale sprekers, analyses en getuigenissen, worden jullie geïnspireerd mee te denken over een betere integratie van gender in internationale samenwerking. Internationale experts en vertegenwoordigers van de Belgische ontwikkelingssamenwerking delen hun analyses en ervaringen over volgende vraagstukken:

  • Wat zijn de toekomstige uitdagingen en nieuwe aandachtspunten voor de rechten van vrouwen en meisjes en gender in de ontwikkelingssamenwerking?
  • Hoe staat intersectionaliteit in relatie tot de feministische strijd?
  • Hoe kunnen we toekomstige uitdagingen in verschillende culturele contexten het hoofd bieden en tegelijkertijd vooruitgang boeken bij het bereiken van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen?
  • En hoe houden we rekening met migratie, de diversiteit van feministische bewegingen en de digitalisering van samenlevingen?
  • Hoe moet een ecologische en economische transitie van samenlevingen er uitzien in het licht van genderverhoudingen?

 ► Het volledige programma van het evenement staat hierdonder. Voor meer informatie: info@argo-ccgd.be 

Deelname is gratis, maar inschrijving is verplicht én dit voor vrijdag 22 november via deze link: https://bit.ly/2pSMUes  Het aantal plaatsen is beperkt.

 ► De talen van het evenement zijn Frans, Nederlands, Spaans en Engels. Simultane vertaling naar het Frans en het Nederlands is voorzien.

 ► Er is een vegetarische lunch met lokale en fairtradeproducten die geboekt kan worden bij de registratie.

 ► Het Egmontpaleis is gelegen te Zavelplein, 8 in 1000 Brussel. Wij moedigen u aan om gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Seminarie Gender, migratie en ontwikkelingssamenwerking

24/01/2019

In een context van globale migratiestromen met verschillen en gelijkenissen in het migratieparcours van mannen en vrouwen kan het gender perspectief niet ontbreken. Samen met een brede groep van actoren (academici, ngo’s en overheid) die in België en de EU werken rond migratie, gender en ontwikkelingssamenwerking gaan we op zoek naar goede praktijken. 

Het seminarie gaat door in het Maison des Associations Internationales, Washingtonstraat 40, 1050 Brussel. Vertaling Nederlands-Frans wordt voorzien.  

Inschrijven kan via flor.didden@11.be. Graag met vermelding van je naam, organisatie en functie.

Het volledige programma kan u vinden in bijlage.

Een einde aan geweld op het werk en #MeToo

27/11/2018

Op 27 november gaat de Adviesraad Gender en Ontwikkeling (ARGO) dieper in op geweld, intimidatie en pesterijen in de werkomgeving.   

Waarom? 

Het ontstaan van de #MeToo-beweging eind 2017zorgde recent voor wereldwijde aandacht voor seksuele intimidatie. Tot vandaag volgen getuigenissen uit verschillende sectoren elkaar in snel tempo op. Maar seksuele intimidatie is slechts één vorm van machtsmisbruik, geweld of pesterijen op het werk. Geen enkele sector lijkt hier immuun voor. Iedereen kan het meemaken, maar sommigen zijn kwetsbaarder dan anderen. Eén ding is duidelijk: geweld op het werk moet aangepakt worden. 

Conventie Internationale Arbeidsorganisatie 

Daarom voert de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO)  sinds enkele jaren gesprekken over een bindend verdrag dat alle werknemers moet beschermen tegen geweld en pesterijen op het werk. Dit jaar, in juni 2018, bespraken overheden, werknemers en werkgevers de tekst van een nieuwe conventie op de International Labour Conference. In 2019 kunnen ze de conventie aannemen en ratificeren.  

Op 27 november bespreken we de uitdagingen. Hoe verliep de discussie tussen overheden, werknemers en werkgevers? Is er een breed draagvlak voor een conventie?  Welke rol kunnen België en de Belgische ontwikkelingssamenwerking spelen?  

Op uitnodiging van parlementslid Els Van Hoof, met partners uit het Zuiden en vertegenwoordigers van: Vakbonden uit DR Congo, Zuid-Afrika en Honduras, Internationale Arbeidsorganisatie, Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, Internationaal Vakverbond, Verbond van Belgische Ondernemingen  

27 november 2018, 9.00-13.30 - Congreszaal Huis der Parlementsleden, Leuvenseweg 21, 1000 Brussel

Deelname is gratis, maar inschrijving verplicht via deze link. (voor 21 november)

Voor het programma druk op de downloadknop

Deze conferentie wordt georganiseerd door ARGO, i.s.m. 11.11.11, FOS, WSM, Çavaria, Vrouwenraad, Sensoa, ACV, ISVI-ABVV, BIS-ACLVB

Pages