argo ccgd

Advies - 15/09/2021

Gendermainstreaming bij de uitvoering van het beleid en de maatregelen van het Belgisch Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021 - 2030 (NEKP)

In december 2020 werd de mededeling over de nationaal bepaalde bijdrage(Nationally Determined Contribution - NDC) van de Europese Unie en haar lidstaten geactualiseerd. Die NDC omvat, voor het eerst in een mededeling van de Annex I-landen, een wetgevend kader voor het mainstreamen van gendergelijkheid; synergie tussen de sociale, ecologische en economische dimensie van duurzame ontwikkeling; en mensenrechten, zowel op het niveau van Europa als in de nationale plannen en strategie├źn van de lidstaten. 

Dit advies van de Adviesraad Gender en Ontwikkeling bevat concrete aanbevelingen voor gendermainstreaming bij de uitvoering van de beleidslijnen en de maatregelen van het Belgisch Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021 - 2030 (NEKP) om de beloften van de Europese NDC waar te maken. Die aanbevelingen hebben enerzijds betrekking op de specifieke thematische krachtlijnen en anderzijds op de integratie van transversale benaderingen. Zij komen voort uit een onderzoek naar de mogelijke effecten van het Belgische NEKP voor de empowerment van vrouwen en gendergelijkheid in de partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

 

Foto credit : Broederlijk Delen ┬ę Thomas De Boever

Misschien ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies

De Cookies zorgen voor een goed werkende website

Akkoord en sluiten