Visie en doelen
De Adviesraad Gender en Ontwikkeling (ARGO) bundelt de expertise van de academische wereld, vrouwenraden, NGO's en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. Door adviezen uit te brengen aan de Minister van Ontwikkelingssamenwerking en aan de regering, door een inbreng te doen aan de Belgische standpunten in internationale fora en door evenementen te organiseren, draagt de Raad bij tot een betere integratie van gender in de Belgische ontwikkelingssamenwerking
Klik hier om onze onepager te downloaden
Contacteer ons
Wilt u meer weten over onze activiteiten of werkgroepen?
Neem contact op met het secretariaat van de Adviesraad Gender en Ontwikkeling info@argo-ccgd.be
Werkgroepen
De ARGO formuleert via werkgroepen adviezen, reacties en standpunten rond de actualiteit en de agenda van internationale conferenties. Om bepaalde thema's uit te diepen, organiseren sommige werkgroepen conferenties of begeleiden onderzoek. De werkgroepen staan open voor deskundigen en organisaties die hun expertise willen inbrengen bij evenementen en adviezen van de Raad. Alle door de werkgroepen georganiseerde activiteiten en opgestelde teksten worden gevalideerd door de leden van de ARGO. Deze leden zijn aangeduid door de minister van Ontwikkelingssamenwerking.
Leden
Effectieve leden
Annelies Verdoolaege heeft een achtergrond in Germaanse Filologie (Universiteit Gent, 1997) en in Afrikaanse Talen en Culturen (Universiteit Gent, 2000). Als student bracht ze één semester door aan de University of Cape Town in Zuid-Afrika en twee jaar aan de State University of New York in Albany. Ze behaalde haar doctoraat in Afrikaanse Talen en Culturen (Universiteit Gent, 2005) met een taalkundige analyse van de Waarheids- en Verzoeningscommissie in Zuid-Afrika. Tussen 2005-2017 werkte ze als projectcoördinator voor programma’s van universitaire ontwikkelingssamenwerking met universiteiten in Zuid-Afrika en Tanzania. Sinds 2017 is ze coördinator van het Afrika Platform van de Universiteit Gent en in die functie bevordert ze academische samenwerking tussen de Universiteit van Gent en partners in Afrika. Maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid, diversiteit, fair trade, gender, mensenrechten en klimaat hebben haar steeds nauw aan het hart gelegen.
Claire Martinus is docent aan de Universiteit van Bergen en de Universiteit van Lille. Ze geeft ook les in de interuniversitaire specialisatie Master in Genderstudies. Als lid van het onderzoekslaboratorium HumanOrg bestudeert zij de migratietrajecten van bevolkingsgroepen uit SAARC-landen vanuit een genderperspectief. In 2014 behaalde ze haar doctoraat in politieke en sociale wetenschappen aan de universiteit van Lille 1 waar ze onderzoek deed naar de huwelijkspraktijken in Nepal en in het bijzonder naar inter-kasten huwelijken. Gender, gezin en sociale en ruimtelijke mobiliteit zijn terugkerende thema's in haar onderzoek.
Katinka In’t Zandt is bij le Monde selon les femmes trainer. Haar specialisatie is gendergerelateerd geweld. Ze zet dit steeds in relatie tot mensenrechten en meer specifiek seksuele en reproductieve rechten. Ook werkt ze al 35 jaar als psycholoog met vrouwelijke slachtoffers van geweld en in de begeleiding van de (aanvraag voor) abortus in een centrum voor gezinsplanning. Ze is auteur van verschillende publicaties over GBV, EVRAS en pedagogische hulpmiddelen. Ze is tevens lid van verschillende raden van bestuur, waaronder GAMS, GACEHPA, OFVFF, FNSSR. Sinds juni 2020 is ze vice-voorzitster van de Adviesraad Gender en Ontwikkeling, waar zij vertegenwoordigt CNCD-11.11.11.
Lauren Bruffaerts werkt sinds 2022 voor het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. Zij maakt deel uit van de cel gender mainstreaming en in dat kader ondersteunt zij de integratie van de genderdimensie in het Belgische federale beleid. Daarnaast coördineert zij ook het Belgische Nationale Actieplan rond Vrouwen, Vrede en Veiligheid en monitort zij de aandacht voor gender in de uitvoering van de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling. Lauren is eveneens de Belgische vertegenwoordiger in het Thematic Network on Gender Mainstreaming van het European Institute for Gender Equality.
Beroepsloopbaan: Na haar studies liep Lauren een stage ontwikkelingssamenwerking bij de Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) in Brussel. Daarna werkte ze als attaché projecten voor de FOD Volksgezondheid en voor de Britse ambassade te Brussel als politieke attaché alsook attaché voor wetenschap & innovatie.
Maggi Poppe behaalde een diploma filosofie aan de Universiteit Gent. Ze is sinds 1993 als stafmedewerker verbonden aan de Vrouwenraad. Ze heeft een jarenlange expertise opgebouwd op vlak van gender, ontwikkeling en beleidsontwikkeling. Ze is voormalig vicevoorzitter van de Commissie Vrouwen en Ontwikkeling en van de Adviesraad Gender en Ontwikkeling. Actueel werkt ze vooral rond de thema’s vrede en duurzame ontwikkeling.
-
Met een diploma in journalistiek en sociale communicatie en een masterdiploma in internationale betrekkingen is ze sinds 2004 verkozen in het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar ze momenteel zetelt in de commissies: milieu, sociale zaken en gezondheid en gelijkheid en rechten van de vrouw.
Als wethouder in Elsene (van 2012 tot 2018) voerde ze het eerste gendergevoelige budget op gemeentelijk niveau in België uit.
In 2018 richtte ze het Feministisch Observatorium voor Geweld tegen Vrouwen mee op en is sindsdien voorzitter.
Van 2012 tot 2016 was ze voorzitter van de Europese Vrouwenlobby en van 2010 tot 2018 voorzitter van de Conseil des Femmes Francophones de Belgique. Zij is momenteel voorzitter van de Commissie voor Europa en internationale betrekkingen.
Bovendien schreef ze verschillende boeken, en werkte ze mee aan diverse andere publicaties.
Plaatsvervangende leden
Evelyne Bastin is bestuurder bij de Conseil des femmes francophones de Belgique, waar zij SIB (Soroptimist International of Belgium) vertegenwoordigt.
Soroptimist International heeft als INGO een algemene raadgevende status bij de Verenigde Naties en werkt wereldwijd aan de verbetering van het leven van meisjes en vrouwen.
Sinds 2018 is zij actief in de Conferentie van INGO's van de Raad van Europa. Zij was 3 jaar lang lid van een werkgroep "Bestrijding van armoede en sociale uitsluiting" en genderrapporteur.
Sinds 2021 is zij actief in het comité dat zich bezighoudt met de naleving van het Europees Sociaal Handvest, waar zij ook genderrapporteur is.
Guillaume Vanhulle studeerde Frans en Spaanse Taal-en Letterkunde aan de UGent en Gender en Diversiteit (interuniversitaire master). Sinds juli 2022 werkt hij bij het Instituut voor de gelijkheid tussen vrouwen en mannen waar hij deel uit maakt van de cel gendermainstreaming. Deze cel biedt ondersteuning bij de integratie van de genderdimensie in het Belgische federale beleid. Hij focust zich hierbij vooral op gezondheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.
Laura werkt momenteel als Senior Gender & Diversity advisor bij Oxfam België, waar ze ervoor zorgt dat feministische principes, gendergelijkheid, diversiteit en dekolonisatie integraal deel uitmaken van de organisatie. Ze heeft bijna tien jaar ervaring in het werken aan kwesties van gender en inclusie in internationale solidariteit, vooral in Europa en Latijns-Amerika. Laura is afgestudeerd in politieke en sociale wetenschappen, antropologie en ontwikkelingsmanagement.
Kristiaan Temst studeerde fysica aan de KU Leuven en behaalde in 1994 zijn doctoraat in de fysica van dezelfde universiteit. Hij was gastonderzoeker aan de University of California – San Diego en de Vrije Universiteit Amsterdam. Sinds 2005 is hij professor in het Departement Natuurkunde en Sterrenkunde van de KU Leuven. Zijn onderzoek handelt over magnetisme en supergeleiding in laag-dimensionele structuren. In 2001 was hij de laureaat van de wetenschappelijke prijs Roger E. Van Geen, uitgereikt door het Studiecentrum voor Kernenergie te Mol. Hij is lid van de adviesraden van meerdere internationale onderzoeksinfrastructuren. Als lesgever heeft hij meerdere onderwijsprojecten en -onderscheidingen verworven. Hij is actief in wetenschapscommunicatie en ontving daarvoor in 2016 een jaarprijs van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Hij engageert zich via VLIR-UOS in verschillende projecten voor ontwikkelingssamenwerking.
Sabine Kakunga is programmabeheerder voor Centraal-Afrika bij CNCD-11.11.11. Ze coördineert de pleidooi en de selectie van programma's en projecten met betrekking tot Rwanda, Burundi en de Democratische Republiek Congo.
Iedereen heeft de plicht om een bijdrage te leveren aan de eerbiediging van de mensenrechten. Suzanne Monkasa is zich bewust van deze plicht die op elke burger rust en zet zich in voor het maatschappelijk middenveld.
Ze is medeoprichtster van de Belgische afdeling van de Raad van Afrikaanse Gemeenschappen in Europa, afgekort CCAE/B-RVDAGE/B, waar ze secretaris-generaal was. Dankzij deze ervaring werd ze verkozen tot secretaris-generaal van het Migrantenforum van de Europese Unie (EU).
Als expert in de Commissie voor Vrouw en Ontwikkeling kreeg ze de kans om deel uit te maken van de officiële Belgische delegatie van de Commissie inzake de Status van de Vrouw (CSW) van de VN, die zich buigt over de bevordering van vrouwenrechten, dat ook mensenrechten zijn.
Als voorzitster van het Platform van Vrouwen van de Congolese Diaspora in België was ze verantwoordelijk voor het leiden en schrijven van het boek Les Femmes de la Diaspora Congolaise de Belgique s' Expriment (Vrouwen van de Congolese Diaspora in België spreken zich uit), dat bekroond werd door het Parlementair en Diasporanetwerk van de Raad van Europa, een orgaan waarin ze zetelt als expert.
Ze is een van de vrouwen die zich engageerde en meewerkte aan het proces om Mama Mwilu aan het licht te brengen, een proces dat leidde tot de proclamatie van Mama Muilu als Woman of Exception.
Ze is voorzitster van Africalia, één van de institutionele spelers op het gebied van Belgische culturele samenwerking.
Waarnemende leden
-
Silvia is Development & Sustainability Officer bij BIO. Ze draagt er bij aan het beheer van het subsidieprogramma van BIO voor projecten voor technische bijstand. Daarnaast werkt ze mee aan verschillende initiatieven voor de evaluatie van en het toezicht op de ontwikkelingsimpact van de interventies van BIO. Voordat ze bij BIO aan de slag ging, werkte Silvia als consultant aan de uitvoering van onderzoeks- en technische bijstandsprojecten voor verschillende Europese instellingen, voornamelijk op het gebied van economische groei, duurzame ontwikkeling, ondersteuning van KMO's en toegang tot financiering. Silvia is afgestudeerd in sociale en managementwetenschappen aan de Universiteit van Maastricht en de Polytechnische Hogeschool van Milaan. Silvia spreekt Italiaans als moedertaal, vloeiend Duits, Frans en Spaans, en heeft een basisniveau Arabisch en Nederlands.
Adviserende leden
-
-
Coördinatie
Wilt u meer weten over onze activiteiten of werkgroepen?
Neem contact op met het secretariaat van de Adviesraad Gender en Ontwikkeling info@argo-ccgd.be
-
Wilt u meer weten over onze activiteiten of werkgroepen?
Neem contact op met het secretariaat van de Adviesraad Gender en Ontwikkeling info@argo-ccgd.be